Alegerea obiectului de activitate – Codul CAEN
Pentru alegerea obiectului principal de activitate al firmei, dar si a obiectelor secundare, trebuie consultat codul CAEN (Clasificarea activitatilor din economia nationala). Poti alege un singur obiect de activitate principal si un numar nelimitat de obiecte de activitate secundare.
Alege cat mai multe activitati!
In actul constitutiv al viitoarei societati comerciale alege cat mai multe activitati deoarece nu se stie niciodata ce oportunitati de afaceri se pot ivi. Pe de alta parte adaugarea ulterioara a unei activitati te va costa mai mult si vei pierde timp.
Alegerea formei juridice de societate comerciala
Din punct de vedere al modului de constituire, societatile comerciale sunt de mai multe tipuri:
- societate in nume colectiv
- societate in comandita simpla
- societate pe actiuni
- societate in comandita pe actiuni
- societate cu raspundere limitata
Societatea in nume colectiv
Societatea in nume colectiv este acea forma de societate comerciala in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor.
Societatea in comandita simpla
Societatea in comandita simpla este acea forma de societate comerciala in care obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a tuturor asociatilor comanditati. Asociatii comanditari raspund numai pana la limita aportului lor.
Societatea pe actiuni
Societatea pe actiuni este acea forma de societate comerciala al carei capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social. Actionarii raspund numai in limita aportului lor.
Societatea in comandita pe actiuni
Societatea in comandita pe actiuni este acea forma de societate comerciala al carui capital social este impartit in actiuni, iar obligatiile sociale sunt garantate cu patrimoniul social si cu raspunderea nelimitata si solidara a asociatilor comanditati. Asociatii comanditari raspund numai pana la limita aportului lor.
Societatea cu raspundere limitata
Societatea cu raspundere limitata este acea forma de societate comerciala ale carei obligatii sociale sunt garantate cu patrimoniul social, iar asociatii raspund numai in limita aportului lor.
Se va avea in vedere la tipul de societate alegerea platii impozitului: pe venit 3% la microintreprindere sau pe profi 16 % in cazul celorlalte sociatati.
Se alege ca firma sa fie platitoare de TVA sau nu (foarte important)
Stabilirea asociatilor si numarul acestora
Pentru a forma o societate comerciala se pot asocia persoane fizice si/sau persoane juridice romane sau straine.
Numarul minim de actionari ai unei societati comerciale este 2, iar numarul maxim este 50.
Exceptie de la aceasta regula face societatea cu raspundere limitata cu asociat unic, care trebuie sa respecte urmatoarele doua reguli:
1. O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat unic decat intr-o singura societate cu raspundere limitata;
2. O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.
Actul constitutiv al societatii
Societatea cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut, iar in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, numai prin statut. Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.
Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.
Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile sau care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum si pentru alte infractiuni prevazute de prezenta lege.
Actul constitutiv al unei societatii comerciale cu raspundere limitata va cuprinde:
- numele si prenumele, locul si data nasterii, domiciliul si cetatenia asociatilor, persoane fizice; denumirea, sediul si nationalitatea asociatilor, personae juridice;
- forma, denumirea, sediul si, daca este cazul, emblema societatii;
- obiectul de activitate al societatii , cu precizarea domeniului si a activitatii principale;
- capitalul social subscris si cel varsat, cu mentionarea aportului fiecarui asociat, in numerar sau in natura, valoarea aportului in natura si modul evaluarii, precum si data la care se va varsa integral capitalul social subscris. Se vor preciza numarul si valoarea nominala a partilor sociale, precum si numarul partilor sociale atribuite fiecarui asociat pentru aportul sau;
- asociatii care reprezinta si administreaza societatea sau administratorii neasociati, persoane fizice ori juridice, puterile ce li s-au conferit si daca ei urmeaza sa le exercite impreuna sau separat;
- partea fiecarui asociat la beneficii si la pierderi;
- sediile secundare – sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica – atunci cand se infiinteaza o data cu societatea, sau conditiile pentru infiintarea lor ulterioara, daca se are in vedere o atare infiintare;
- durata societatii;
- modul de dizolvare si de lichidare a societatii.
La autentificarea actului constitutiv se va prezenta dovada eliberata de Oficiul Registrului Comertului privind disponibilitatea firmei si a emblemei.
Actul constitutiv al societatii si declaratiile pe proprie raspundere trebuie sa aiba data certa data de catre un avocet.
Depunerea capitalului social la banca
Suma minima pentru capitalul social este de 200 lei care se depune la banca unde se doreste deschiderea contului, de catre un administrator, asociat sau un imputernicit al acestora.
Stabilirea sediului social
Sediul social se stabileste prin incheierea unui Contract de inchiriere sau de Comodat (prezentarea documentelor de proprietate asupra spatiului unde se va stabili sediul social) la care se va atasa Avizul Asociatiei de proprietari si al vecinilor (daca acest spatiu se afla intr-un bloc);
Sfaturi utile pentru infiintarea unei firme
1. Apeleaza la un expert! Atunci cand vrei sa infiintezi o societate comerciala este bine sa apelezi la o persoana experimentata sau la o firma, care se ocupa cu astfel de lucruri (avocat, etc.) O astfel de persoana sau firma te poate scuti de multe neplaceri.
2. Ai grija pe cine angajezi pentru infiintarea firmei! Unele firme doar iti spun ce trebuie sa faci si unde trebuie sa te duci. Teoretic aceste firme ar trebui sa te scuteasca de toate drumurile pe care trebuie sa le faci si sa iti acorde consultanta. Practic aceste firme iti iau bani pe niste informatii care le poti afla si din acest site. Ai grija deci la ce firma apelezi.
3. Alege cat mai multe activitati! In actul constitutiv al viitoarei societati comerciale alege cat mai multe activitati deoarece nu se stie niciodata ce oportunitati de afaceri se pot ivi. Pe de alta parte adaugarea ulterioara a unei activitati te va costa mai mult si vei pierde timp.
4. Asociatii sa fie si administratori! Este bine ca asociatii unei firme sa fie si administratori, deoarece in felul acesta, ei pot fi si angajati ai firmei respective.
5. Invata din greselile altora! Nu ezita sa-ti intrebi prietenii, cunoscutii, rudele care au o firma, despre problemele pe care le-au intampinat. Invata din greselile lor.